• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Кліщовий бореліоз – небезпечна інфекція

Кліщовий бореліоз – небезпечна інфекція

2024-03-25

Щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються іксодові кліщі. Вони з’являються вже при температурі +8°С. Кліщі небезпечні з квітня по листопад, а найбільш активні з квітня по червень та в серпні-вересні. Зустріти кліщів можна всюди: в лісі, парку, сквері та на газонах. Найчастіше вони сидять у траві та можуть нападати на людей та тварин в будь-якій стадії розвитку.

За даними Міністерства охорони здоров’я України щорічно із укусами кліщів до медиків звертаються в середньому близько 20 тисяч людей.

Кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людей і тварин. Одним із таких захворювань є хвороба Лайма (бореліоз). В останні роки бореліоз все частіше фіксується в Україні. Як повідомляє Центр громадського здоров’я України за 8 місяців 2023 року з діагнозом хвороба Лайма в лікувальні заклади звернулось 3426 чоловік, що на 40,5% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Бореліоз - це бактеріальна інфекція, збудники якої потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща. Природні «господарі» збудника – гризуни, собаки, вівці, велика рогата худоба, набагато рідше окремі види птахів. Збудник разом із кров’ю тварини потрапляє в систему травлення кліща і при укусі кліщем людини разом зі слиною попадає в організм людини. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща. Протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Інкубаційний період у людини 1-2 тижні, іноді до 30 днів. Захворювання розпочинається з грипоподібної стадії: лихоманки, підвищення температури тіла, головного болю, болю в м’язах, вираженої слабкості та стомлюваності. Далі йде стадія мігруючої еритеми: на місці укусу кліща з’являється кільцева еритема 10-20 см. Пізніше приєднуються неврологічні симптоми в вигляді менінгіту та менінгоенцефаліту і кардіальні симптоми аж до перикардиту та міокардиту. При відсутності лікування через 6-12 місяців проявляються симптоми ураження суглобів.

Особливу небезпеку хвороба Лайма представляє для вагітних жінок, коли уражається плід, що може закінчитись навіть летальністю новонародженого.

Заходів специфічної профілактики бореліозу немає. При укусі кліщем слід щонайшвидше звернутися до лікаря-інфекціоніста. Особливе значення має виявлення хворих за ранніми клінічними ознаками та обов'язкова антибіотикотерапія, що дозволяє уникати важких пізніх ускладнень. Люди, які отримували відповідні антибіотики на ранніх стадіях хвороби Лайма, як правило, швидко і повністю одужують.

Увага! Ставити діагноз і ухвалювати рішення про лікування має тільки лікар!

Профілактика захворювання бореліозом полягає в виконанні заходів, направлених на попередження попадання кліщів на тіло людини. Як і від інших життєвих неприємностей, стовідсоткового методу захисту від кліщів не існує, але є способи, які значно знизять ризики. Це дотримання елементарних правил.

1. Прикривайте шкіру одягом. Штани заправляйте в шкарпетки. Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Вдягайте одяг світлих кольорів: так кліщів буде легше помітити.

2. Збризніть одяг засобом, який відлякує комах (репелентом).

3. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе, дітей і тварин, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.

4. Намагайтесь ходити лише стежками. Місця для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

5. Вдома перевірте речі, які зняли з себе та принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

Якщо кліщ все ж потрапив на тіло, видалити його повністю непросто, часто в тілі залишаються ніжки, вусики. Краще звернутися до найближчого травмпункту, де процедуру проведуть професійно. Якщо до лікувальної установи далеко і ви вирішили видалити кліща самостійно, то запам’ятайте, що видавлювати або виривати його категорично забороняється. Кліща потрібно викручувати за годинниковою стрілкою (повільно й акуратно), взявши пінцет або зробивши петлю з щільної нитки. Потім уражене місце слід обробити зеленкою або йодом. Перед процедурою та після неї потрібно ретельно вимити й продезінфікувати руки.

Не нехтуйте своїм здоров’ям. Хворобу Лайма легше попередити, ніж потім лікувати.

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Кiлькiсть переглядiв: 6